@media2005, wat ik ervan vond

Zo. Dat was Londen en de @media 2005 conferentie. Het was wel ongeveer wat ik ervan verwachtte: een hoop nerds bijelkaar die alleen maar praten over nerdendingen. Maar uiteraard ging het ook over meer dan dat…

Web standards and accessibility was het onderwerp van de conferentie, en daar gingen dan ook de meeste presentaties over. Een interessant thema waar de laatste tijd meer en meer aandacht aan besteed wordt, kijk maar naar de campagne waar zoveel ophef over is.

Wist ik al…

Over het algemeen gingen de presentaties niet de diepte in. Iets waar de organisatie van het evenement misschien niet helemaal rekening mee gehouden had. Het overgrote deel van het publiek bestond namelijk uit ontwikkelaars en programmeurs die in het dagelijks leven al bezig zijn met webstandaards en toegankelijkheid. Vaak kreeg ik dan ook het idee dat de heren (en dame) sprekers stonden te preken voor eigen parochie.

Desalniettemin waren er een aantal eye-openers, waarvan de grootste ironisch genoeg werd aangereikt door een blinde: Robin Christopherson. Zijn demonstratie van een screen reader die werd losgelaten op amazon.com zorgde voor aardig wat consternatie in de zaal. Nu pas werd echt duidelijk hoe frustrerend het moet zijn voor een slechtziend of blind persoon om een ontoegankelijke website te bezoeken, en met hoe weinig moeite aan dat eigenlijk te verhelpen is.

Daarnaast zorgden onder anderen Jeffrey Zeldman, Andy Budd, Jeremy Keith en Andy Clarke voor interessante maar vooral vermakelijke toespraken. Good turtle, bad turtle. Heh.

Ja, en nou?

Een beter en toegankelijker internet begint bij jezelf, zoveel is duidelijk. Bij mij zijn de omkatkriebels weer flink aangewakkerd en ook op werk zal ik wat templates moeten bijstellen om aan de strenge eisen van de WCAG te voldoen.

Ook zal ik me moeten verdiepen in de nieuwe hype van vandaag: ajax. Jammergenoeg werd hierover alleen in de wandelgangen gesproken. De andere hype van vandaag de dag, tags, is gelukkig een stuk eenvoudiger te begrijpen.

Tot slot

Dank aan Patrick Griffiths, de initiator van het hele gebeuren, en aan rj en marrije, die zo vriendelijk waren een hotelkamer te delen met mijn persoon. Volgend jaar bij mij?

13 June 2005 | Life, Webdev | 7 reacties

Reacties

 1. 1 rj 13 June 2005, 14:46

  Lijkt me nu al gezellig.

 2. 2 Tjarko 13 June 2005, 15:47

  Beetje vaste prik dus… maar ja.. je was wel in London BABY!!! :-)

 3. 3 Kim 13 June 2005, 17:35

  Klinkt boeiend…. NOT ;-) X

 4. 4 Merel 13 June 2005, 18:30

  “Ajax isn?t a technology. It?s really several technologies, each flourishing in its own right, coming together in powerful new ways.” Ik stuur het even op naar Blind. Precies wat ons elftal nodig heeft.

 5. 5 Bob 13 June 2005, 19:26

  Jammer dat niemand aan mij gevraagd heeft of ik mee ging.. Had me leuk geleken!

 6. 6 Chris 14 June 2005, 18:07

  @merel: Google is making a huge investment in developing the Ajax approach

  Met Google als sponsor vinden ze misschien ‘ooit’ nog de weg terug naar boven.

 7. 7 Farshad Bashir 15 June 2005, 18:14

  Uit het verhaaltje maak ik op dat je het leuk gevonden hebt ;)

Commenting is not available in this weblog entry.