Houd de zaken gescheiden

Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij het maken van een goede website is de scheiding tussen vorm en inhoud. Inhoud geef je structuur door middel van html en vervolgens geef je vorm aan die structuur door middel van css. Wil je de structuur veranderen, pas dan de html aan. Andere vorm? Andere css. Schoon, netjes en makkelijk.

En wat voor websites geldt, geldt natuurlijk ook voor websoftware, maar dan met betrekking tot functionaliteit en presentatie. De functionaliteit — doorgaans een reeks algoritmen geschreven in een programmeertaal zoals php, ruby of python — genereert op maat gemaakte inhoud en presenteert dat aan de gebruiker in een bepaalde structuur zoals html, xml of json. Die structuren worden meestal bewaard in sjablonen, die de websoftware vult met de gegenereerde inhoud. Andere structuur nodig? Pas alleen de sjablonen aan. Nieuwe functionaliteit? Pas alleen de php-, ruby- of pythonbestanden aan.

Het is spijtig om te merken dat er nog veel programmeurs zijn die dit principe niet goed genoeg door hebben om in hun producten te implementeren. Met name in het open-source circuit laat het te wensen over, zoals ik laatst weer eens merkte, toen ik — het op zichzelf prima werkende — PhpList probeerde naar mijn hand te zetten. Php doorspekt met html. Gruwel.

23 February 2007 | Nerdy, Webdev | 3 reacties

Reacties

  1. 1 Bas 23 February 2007, 22:20

    Helemaal mee eens! Maar wanneer je iets wijzigt aan de functionaliteit ontkom je er vaak toch niet aan ook te wijzigen in je presentatie…

  2. 2 pascal 24 February 2007, 13:21

    Huh? Ik heb Blogger… shit waarschijnlijk.

  3. 3 karin 25 February 2007, 21:40

    Uhuh …

Commenting is not available in this weblog entry.