Een metafoor

Stel, je hebt wat geld over en je besluit een huis te laten bouwen. Eentje die helemaal gebouwd is zoals jij dat wilt. Zelf kun je dat niet, en je neefje op zolder ook niet, dus huur je een architect in. Samen met de architect bespreek je het idee van jouw huis: aantal verdiepingen, aantal kamers, muren, dak, vormen, kleuren en wat niet al. De architect gaat vervolgens aan het werk en een tijdje later komt hij terug met een aantal bouwtekeningen. Na wat kleine aanpassing hier en daar schudden jullie elkaar de hand: dat is ‘m.

Ziedaar, de aannemer. Hij bekijkt de bouwtekeningen, krabt wat aan z’n kin, en gaat aan de slag. Heipalen worden geslagen en een fundering wordt gelegd. Met behulp van metselaars, timmerlui, schilders en stukadoors wordt het huis opgebouwd. Loodgieters en elektriciens zorgen voor stromend water en stroom en na verloop van tijd wordt het huis opgeleverd.

Je krijgt de sleutels en loopt door je spiksplinternieuwe huis. De architect en de aannemer proosten op een succesvol afgerond project. Dan loop je naar ze toe en zegt: “Ik heb de badkamer toch liever aan de oost-kant, er hoort eigenlijk nog een verdieping tussen die twee keer zo groot is als de overige verdiepingen, op alle deuren moet centrale vergrendeling enneh… waar is garage?” De twee kijken elkaar verslagen en verbijsterd aan.

En zo gaat het maar al te vaak bij het bouwen van websites.

2 November 2007 | Life, Webdev, Werk | 8 reacties

Reacties

 1. 1 Morg 2 November 2007, 16:48

  Herkenbaar… en precies de reden waarom ik alleen websites en -applicaties bouw nadat we een grondig en gedetaileerd ontwerp hebben gemaakt. Het is wel zo prettig als klant en bouwer van tevoren weten wat ze krijgen c.q. wat er gebouwd gaat worden.

 2. 2 Arjan 3 November 2007, 13:22

  Inderdaad erg herkenbaar, al denk ik niet dat je huizen bouwen met websites maken echt kan vergelijken. Dit verhaal lijkt hier trouwens wel een beetje op.

 3. 3 Low 5 November 2007, 23:23

  Die link was ik onlangs ook tegengekomen, Arjan. Dat was toevallig, want ik gebruikte deze metafoor laatst bij een klant, waarna ik dacht dat daar best een “stukje” in zou zitten. :)

  Natuurlijk is het appels met peren vergelijken, maar toch denk ik dat het nodig is om sommige punten begrijpelijker over te brengen bij mensen die denken dat ons werk bestaat uit enkel klikken en slepen.

 4. 4 Arjan 6 November 2007, 00:38

  Ja, dat is inderdaad waar. Wellicht kan het boekje van Ruben je wat helpen? ‘Webdesign Rules!’ heet het, en is gericht op de klanten en legt het proces van het maken van een website op een begrijpelijke manier uit aan hen.

 5. 5 Mikey 6 November 2007, 11:13

  Iets bekruipt mij dat dit slaat op een bepaald project wat we samen hebben opgezet?!?! ;)….

 6. 6 Low 6 November 2007, 11:20

  @Mikey: nee, niet eens! Ik had het er wel met jou over, maar het slaat in dit geval op een ander project. Daarmee vergeleken was dat van ons slechts een dakraam plaatsen, of iets dergelijks. :)

 7. 7 Rolandow 6 November 2007, 17:52

  De architect en aannemen besluiten dit niet zomaar over hun kant te laten gaan, en broeden op een artikel in hun vakblad. Een uitlaatklep kunnen ze beide goed gebruiken. Ze mailen wat details en metaforen heen en weer, en klimmen in de pen.

  Twee weken later wordt hun blad gedrukt door Inkt en Co. Het oog van de drukker valt op het artikel, en wekt zijn nieuwsgierigheid. Tot zijn verbazing leest hij over een huis dat precies het aantal verdiepingen, aantal kamers, muren, dak, vormen, kleuren en wat niet al heeft als zijn eigen huis.

 8. 8 Low 6 November 2007, 17:57

  Wat is je punt, Rolandow?

Commenting is not available in this weblog entry.